De Eredivisie Klassiekers

In de Nederlandse eredivisie is er eigenlijk maar één klassieker en dat is die tussen Ajax en Feyenoord.

Vanaf dat de beide Nederlandse clubs in dezelfde competitie zitten is er al rivaliteit. Dit komt doordat het voetbal clubs zijn uit de twee grootste steden in Nederland, Amsterdam en Rotterdam.

Door sommige worden alle wedstrijden tussen Ajax, Feyenoord en PSV ook wel Eredivise klassiekers genoemd en de laatste jaren is daar FC Twente en AZ Alkmaar bij gekomen. Toch zijn wedstrijden tegen PSV, AZ en FC Twente geen klassiekers maar top duels.

Er zijn altijd spelers geweest die van Ajax naar Feyenoord en van Feyenoord naar Ajax zijn gegaan. Een van de bekentste is toch wel Johan Cruijff.

Johan Cruijff begon zijn loopbaan bij Ajax en sloot zijn voetbal carrière af bij Feyenoord. Waar hij een soort speler coach was. Hij hielp Feyenoord aan het landskampioenschap en de KNVB Beker in het seizoen 1983/1984. Johan Cruijff heeft veel mooie doelpunten gemaakt maar de penalty tegen Helmond Sport met Jesper Olsen is legendarisch. Cruijff legde de bal opzij en Olsen speelde hem weer terug op Johan die hem eenvoudig in het lege doel schoof.

Ook Ronald Koeman ging van Ajax naar Feyenoord. Ronald is de enige voetballer die bij Ajax, Feyenoord en PSV voetballer en trainer is geweest.

De wedstrijd Ajax Feyenoord is in Nederland de absolute top wedstrijd die elk jaar weer door alle voetbal liefhebbers wordt gevolgd. Tegenwoordig kan je wedden op deze wedstrijd bij diverse bookmakers en niet alleen op de uitslag maar op gele kaarten, rode kaarten, wie scoort het eerste doelpunt en nog veel meer.