Op bezoek bij Ierland, Polen en Oostenrijk. Dat is de voetbalzomer van het Nederlands Elftal. De ploeg van Danny Blind speelt vanavond eerst in Dublin tegen Ierland.

Redelijk onervaren Nederlands Elftal tegen Ierland

Oranje is dus sparringpartner van landen die wel op het EK 2016 actief zijn. Voor bondscoach Danny Blind is het nu dus een lange aanloop naar de kwalificatie voor het WK 2018. Tegen Ierland gaat Blind waarschijnlijk kiezen voor een basiself met relatief weinig ervaring. Jasper Cillessen en Georginio Wijnaldum zijn met 27 interlands mogelijk de meest ervaren mannen op het veld. Want Daley Blind (36 interlands) doet niet mee vanwege een kuitblessure en Wesley Sneijder waarschijnlijk ook niet.

Opvallend is natuurlijk de terugkeer van Kevin Strootman. De man van AS Roma heeft ruim twee jaar niet voor Oranje (en veelal niet voor AS Roma) gespeeld door slopende blessures. Tegen Ierland krijgt hij naast een basisplaats ook nog de aanvoerdersband van de bondscoach, bij afwezigheid van Arjen Robben en Wesley Sneijder.

De verwachting is dat Strootman en Wijnaldum op het middenveld staan samen met Riechedly Bazoer. Achterin is het gebrek aan ervaring ook te zien met jonge spelers als Jetro Willems, Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma en Joël Veltman. Voorin krijgt Vincent Janssen waarschijnlijk de voorkeur boven Luuk de Jong. Quincy Promes lijkt op rechts te staan, op links Memphis Depay.

Ervaren Ierland underdog tegen Oranje

Het thuisland overleefde de kwalificatie dus wel. Ierland moest weliswaar Duitsland en Polen voor zich dulden in de groep, maar het hield Schotland achter zich. In de play-offs was Ierland te sterk voor Bosnië en Herzegovina. Bondscoach Martin O’Neill speelt in elk geval zonder Everton-middenvelder James McCarthy, maar mogelijk ook zonder recordinternational en topscorer Robbie Keane. Desondanks regeert de ervaring bij Ierland, met een goed aantal dertigers bij de ploeg.

Ierland staat op het EK 2016, Nederland niet. Ierland heeft veel ervaring op het veld, Nederland een stuk minder. Maar de favoriet bij bookmaker 888sport is toch Nederland, met 2.25 op de winst. Ierland staat op 3.40 om in het eigen Dublin te winnen van Oranje. Een gelijkspel noteert 3.20.

Vincent Janssen wil basisplek bij Oranje

Bij Nederland staat natuurlijk ook nog veel op het spel. De internationals willen zich in de kijker spelen bij de bondscoach richting de kwalificatie voor het WK 2018. Zonder Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar is er een vacature in de spits. Vincent Janssen zou die graag willen opvullen. Hij mocht op Wembley tegen Engeland spelen en scoorde pardoes (vanaf elf meter) zijn eerste interlandgoal. Tegen Ierland staat hij op 3.00 bij 888sport om ook in zijn derde interland te scoren.

Bij Ierland krijgt Robbie Keane dus waarschijnlijk rust, maar Kevin Doyle en Shane Long weten ook wat het is om goals te maken. Long staat op 4.40 om te scoren en Doyle op 4.60. Ik verwacht een open wedstrijd in Dublin en dus ook wel een aantal goals. ‘Both teams to score’ staat al op een mooie 2.00 en minimaal drie goals bij 888sport zelfs op 2.33.